Táplálékkiegészítők, vitaminok

Prémium minőségű, nagy tisztaságú, organikus étrendkiegészítőink a gyógynövények erejével támogatják a szervezet egészséges működését. Az ajurvédában használt legfontosabb növények az immunrendszert erősítik és jótékonyan hatnak szervezetünkre, segítségül lehetnek az izmok, ízületek egészségére, mobilitására, javíthatják az agyműködést, vagy védelmet nyújthatnak többek között az érrendszerünknek. A kapszulák az alap hatóanyagokon kívül egyéb természetes összetevőket is tartalmaznak, melyek segítik a felszívódást, hasznosulást a szervezetben. Ashwaganda, feketebors, kurkuma, levendula, bioperine, glükozamin, kondroitin és további összetevők külön-külön is pozitív változásokat eredményeznek, viszont a megfelelő párosítással emelkednek az szervezetre kiváltott hatásaik. 

A TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK (ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK) KÖZÉ TARTOZNAK A VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK, ROSTOK, ZSÍRSAVAK, AMINOSAVAK.

VITAMINOK

Fő cikk:Vitamin

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

ÁSVÁNYI ANYAGOK

Fő cikk: Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok összességükben az emberi szervezet 4-5%-át teszik ki.

AMINOSAVAK ÉS FEHÉRJÉK

Fő cikkek: Aminosavak és fehérjék

Az aminosavak (más néven amino-karbonsavak) olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Az aminosavak 3 kategóriába sorolhatók: esszenciális aminosavak, nem esszenciális aminosavak és feltételes aminosavak.

ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK

Fő cikk: Esszenciális zsírsavak

Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, melyek között van omega-6 zsírsav (linolsav) és omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav, ALA) is. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert nem tudja őket a szervezet előállítani.

TESTÉPÍTŐ KIEGÉSZÍTŐK

Ezen kiegészítőket általában testépítők és élsportolók veszik igénybe. A testépítő kiegészítők elősegíthetik a súly- vagy izomgyarapodást, a fogyást, javíthatják a sportteljesítményt. A legszélesebb körben alkalmazottak a vitaminok, a fehérje italok, az elágazó láncú aminosavak (BCAA), a glutamin, az esszenciális zsírsavak, a kreatin, és a tesztoszteron fokozók.

 

Európai uniós szabályozás

 
Az Európai Unió irányelvei szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban. Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2002/46/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv szerint a termékeknek biztonságosaknak, tisztáknak kell lenniük és megfelelő mértékben kell tartalmazniuk hatóanyagokat. Tilos őket gyógyszerként címkézni, és fel kell tüntetni az egészségre vonatkozó állításokat. A táplálékkiegészítő ipar határozottan ellenezte az uniós irányelvet, és petíciót nyújtott be, melyet több orvos és tudós is aláírt 2005-ben, mert szerintük indokolatlanok a korlátozások. Az Európai Unió Bírósága szerint az intézkedések szükségesek a közegészségügy védelme érdekében.

 

A 2002/46/EK irányelv magyarországi átültetése az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet.