A legújabb étrend-kiegészítő készítményünk az egyedi Makzyme-Pro™ enzim keveréket tartalmazza, mely kíméletesen támogatja az emésztéshez szükséges lendületet és enyhítheti azokat a tüneteket, melyeket az ételintolerancia és a rossz táplálkozás okoz. A szabadalmazott enzimkeverékünk olyan erőteljes enzimek és hasznos baktériumok kiegyensúlyozott kombinációjából áll, mint a proteáz, laktáz, lipáz, alfa-galaktozidáz és lactobacillusok, de nem maradtak ki a jól ismert papain és bromelain hatóanyagok sem!
Mit kínál a Makzyme-Pro™ enzimkeverék?
A hasznos baktériumok és enzimek kombinációját is tartalmazó Makzyme-Pro keverék szedése bármilyen étrendbe beilleszthető, amikor az emésztőrendszer terhelésének enyhítésére van szükség. A hasznos baktériumok arra szolgálnak, hogy maximalizálják a jó baktériumok képződését az emésztőrendszerben, míg a speciális enzimek aktívan lebontják az ételt, hogy azt a szervezetünk felhasználhassa energiatermeléshez, és a szerveink optimális működésének a fenntartásához.
Milyen enzimeket tartalmaz a készítmény?
A Makzyme-Pro™ egy sor olyan tényleges enzimet tartalmaz, amelyek aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet le tudja bontani az ételt feldolgozható tápanyagokra.
Ezen enzimek közé tartozik a:
- Gombás proteáz: az Aspergillus oryzae-ból, azaz erjesztésre használt fonalas gombából izolált proteáz enzimek, melyek a fehérjéket egyedi aminosavakká bontják. Ezeket az aminosavakat a szervezetünk arra használja, hogy sejteket építsen, mint például izmokat, csontokat, vagy a bőrt, és a hajat.
- Gombás lipáz: a különböző gombákból izolált lipáz enzimek a zsírok bontásában játszanak szerepet. A zsírok kiemelt fontosságúak testünk hidratációja, és az epénk megfelelő működése szempontjából.
- Gombás laktáz: különböző gombákból izolált laktáz enzimek, melyek hidrolízissel bontják le a laktózt, hogy glükózzá vagy galaktózzá váljanak. A glükózt a szervezet energiaforrásként tudja hasznosítani. A gombás laktáz szedése nagyon hasznos azok számára, akik érzékenyek a tejtermékekre, amelyek általában magas laktóztartalmúak, hiszen segítségükkel ezek a termékek könnyebben lebontódnak.
- Alfa-galaktozidáz: olyan enzim, amely képes lebontani az emészthetetlen szénhidrátokat galaktózzá és szacharózzá a vékonybélben, és megkönnyíti azok felszívódását, valamint minimalizálja a szénhidrátok emésztéséhez szükséges, a baktériumok munkájából származó gáztermelést.
- Bromelain: az ananász hatóanyaga, mely a fehérjék bontásában játszik szerepet. Kutatások bebizonyították, hogy ennek a természetes enzimnek zsíroldó, emésztést segítő, méregtelenítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, duzzanatcsökkentő, és érelmeszesedést gátló hatásai is lehetnek.
- Papain: a papajából származó proteáz enzim, mely a fehérjék bontásában vesz részt.
Milyen hasznos baktériumokat tartalmaznak a készítmény kapszulái?
- Lactobacillus acidophilus: természetes módon fordul elő a szervezetben, valamint számos erjesztett élelmiszer, és tejtermékek is tartalmazzák. Ez a baktérium segíti az emésztőrendszert a cukrok, például a laktóz tejsavvá történő lebontásában.
- Lactobacillus casei: kiegészíti az L. acidophilus -t. Ez az enzim felelős a keményítők lebontásáért a növényekből.
- Lactobacillus plantarum: a bélben természetesen jelen lévő mikroorganizmusok egy csoportja. Lactobacillus plantarum kivételesen képes kötődni a bél nyálkahártyájához és ezáltal növeli a bél hasznos baktérium populációját.
Mik az enzimek, és mit okozhat az enzimhiány?
Az enzimek jó részt a szervezet által termelt fehérjék, melyek az elfogyasztott élelmet emészthető, hasznosítható tápanyagokra bontják a gyomor traktusban. Segítik lebontani a fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat annak érdekében, hogy a bevitt táplálékból szervezetünk a lehető legtöbb energiát fel tudja használni. Elmondható, hogy a normál enzim termelés létfontosságú, ugyanis támogatja az emésztés és anyagcsere folyamatát, a táplálék megfelelő felszívódását.
Fontos tudni, hogy különböző ételfajták lebontásához más-más enzimre van szükségünk, ahogy a fentebbi felsorolásból is jól láthattad. Az enzimek hiánya különféle emésztőrendszeri tüneteket okozhat, hiszen a lebontás nem működik tökéletesen. Így hiába étkezünk egészségesen, szervezetünk nem képes lebontani, és hasznosítani az ételekből bevitt értékes tápanyagokat, így a próbálkozásaink ellenére is tovább fennálhat az alapvető tápanyaghiány.
A természetes enzimek hiányát egyes esetekben helyettesíthetjük emésztőenzimekkel, melyek hasonlóan látják el a lebontó folyamatokat. Az emésztőenzimeket szerencsére étrend-kiegészítő formájában is pótolni tudjuk, mint például az USA medical Digestive Enzyme, ezáltal visszatéríthetjük emésztésünk működését annak természetes medrébe.
Az emésztő enzimek legfőbb típusai:
Lipáz: a zsírok lebontásáért felelős
Proteáz: a fehérjéket bontja aminosavakra
Laktáz: az ember vékonybelében is megtalálható emésztő enzim, mely a laktóz, vagy más néven tejcukor megemésztéséhez fontos
Alfa-galaktozidáz: szénhidrátok bontásáért felelős
Sok esetben szükségünk lehet emésztő enzimekre egyes anyagcsere betegségeknél, vagy más emésztőrendszert érintő tüneteknél, mint például a:
- puffadás,
- túlzott gázképződés,
- görcsök étkezés után,
- hasmenés, normálistól eltérő széklet,
- egyes ételintoleranciák
Az emésztőenzimek természetes forrásai, melyek fogyasztásával támogatható az emésztőrendszer:
- avokádó
- banán
- papaja
- ananász
- gyömbér
- kefír
- savanyú káposzta
- kivi
- Mangó
Hogyan, és miért alakul ki az emésztőenzim hiány a szervezetünkben?
A legtöbb emésztőenzim a hasnyálmirigyben termelődik. A hasnyálmirigyünk 90%-ban külső elválasztású (exokrin) funkciókat lát el, melyek például az emésztéshez szükséges ionok és enzimek termelése, és 10%-ban belső elválasztású (endokrin) funkciókért felelős, mint például az anyagcserét szabályozó hormonok (pl. inzulin) termelése.
Amennyiben nem jól működik a hasnyálmirigyünk, az étel emésztetlenül a vékonybélből a vastagbélbe jut, ezért is tapasztalhatunk kellemetlen alhasi problémákat. Az enzimhiány olyan betegségekkel társulhat, mint az irritábilis bél szindróma, a kontaminált vékonybél szindróma, az epeműködés zavara, az élelmiszer-érzékenység, a gyomorsavhiány, a Candida-fertőzés, a hasnyálmirigy-gyulladás, a Crohn-betegség, vagy a cöliákia (lisztérzékenység).
Bár az emésztőenzimeket lehet pótolni étrend-kiegészítőkkel, érdemes odafigyelnünk az egészséges életmódra, hogy elkerüljük ezeket a problémákat. Az enzimhiány akár örökölhető is lehet, de leginkább különböző életmódbeli problémák okozzák, mint például:
- Rendszertelen étkezés
- Rendszeres túlevés
- Bizonyos gyógyszerkészítmények
- Zsírszegény étkezés, ami epekőhöz vezethet
- Cirkadián ritmus felborulása
- Túlsúly
- Alkoholizmus
- Egyoldalú étkezés
- Toxinok felhalmozódása a szervezetben